Biegunka spowodowana zatruciem pokarmowym – jak sobie z nią radzić?

Biegunka w trakcie zatrucia pokarmowego

Zatrucie pokarmowe powoduje szereg objawów utrudniających codzienne funkcjonowanie. Jednym z nich jest biegunka, która niekiedy może okazać się wyjątkowo problematyczna do opanowania. Jak sobie radzić z rozwolnieniem?

Zatrucie pokarmowe – przyczyny i objawy

Mianem zatrucia pokarmowego określa się zespół charakterystycznych objawów ze strony przewodu pokarmowego, które stanowią rezultat zjedzenia pokarmu lub wody zakażonej chorobotwórczymi drobnoustrojami. Przyczyn zatruć należy doszukiwać się w takich czynnościach jak nieprzestrzeganie mycia rąk przed posiłkiem, spożywanie nieumytych warzyw i owoców (zerwanych dziko lub zakupionych w sklepie), niewłaściwe i zbyt krótkie przygotowywanie posiłków. Oprócz nich zatrucia pokarmowe mogę nastąpić wskutek nieodpowiedniego przechowywania żywności (np. pojawienie się karaluchów lub gryzoni) bądź kontaktu z osobami będącymi nosicielami patogenów.

W temacie patogenów wyróżnia się trzy najczęstsze grupy mikroorganizmów, które powodują zatrucie o podłożu pokarmowym:

  • bakterie – salmonella, Campylobacter, gronkowce wytwarzające enterotoksyny, Clostridium produkujące toksynę botulinową (tzw. jad kiełbasiany)
  • grzyby – począwszy od pleśni, przez grzyby pasożytnicze jak np. drożdżaki (Candida), a skończywszy na trujących grzybach leśnych np. muchomory
  • wirusy – rotawirusy i norowirusy wywołujące grypę żołądkową (tzw. jelitówka), HAV wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu A (tzw. żółtaczka pokarmowa)

Ponadto zatrucie pokarmowe może być efektem zjedzenia trujących owoców niektórych roślin np. bieluń dziędzierzawy, lulek czarny, szalej jadowity, wawrzynek wilczełyko czy pokrzyk wilcza jagoda.

Symptomy zatrucia pokarmowego mogą występować z różnym nasileniem, co jest uzależnione od przyczyny problemu. Niemniej jednak w każdym przypadku chory boryka się z takimi niedogodnościami jak:

  • biegunka
  • gorączka
  • ból brzucha
  • nudności i wymioty
  • osłabienie organizmu

Biegunka w zatruciu pokarmowym – co warto stosować?

Rozwolnienie stanowi jeden z najbardziej niebezpiecznych objawów w przebiegu zatrucia pokarmowego. Intensywne i trudne do zatrzymania biegunki prowadzą bowiem do odwodnienia organizmu. Dlatego chorzy muszą zadbać o prawidłową hydratację organizmu (niegazowana woda mineralna, niesłodzona herbata) i stosować elektrolity, które pozwolą zminimalizować ryzyko występowania niedoborów cennych pierwiastków.

Kolejnym istotnym punktem jest zmiana diety – przede wszystkim warto zadbać o lekkostrawne i niewielkie posiłki, które pozwolą nieco złagodzić podrażnione jelita. Kasza manna i kukurydziana, sucharki czy ugotowana marchew pomogą też nieco zagęścić kał, a także ułatwi wchłanianie wody i regenerację uszkodzonej błony śluzowej jelita.

Nie można zapominać, że w przypadku biegunek można zastosować preparaty apteczne. W pierwszej kolejności warto użyć produktów dostępnych bez recepty, które wykazują właściwości adsorpcyjne ze szkodliwymi substancjami, ochronne dla błony śluzowej żołądka i przeciwbiegunkowe (zapierające). Najbardziej popularnymi są diosmektyt i węgiel aktywny (leczniczy). Oprócz nich można też sięgnąć po zioła o wysokiej zawartości garbników, które mają cenny wpływ na przeciwdziałanie biegunce np. kłącze pięciornika, ziele przywrotnika, liście jeżyny i malin oraz kora dębu. W trudniejszych przypadkach warto zastosować silniejsze leki przeciwbiegunkowe jak np. loperamid.

Bibliografia:

  1. Wasielica-Berger J. „Ostra biegunka.” Gastroenterologia Kliniczna 2018, 10(1): 14-22
  2. https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/biegunka-rozwolnienie-przyczyny-objawy-i-leczenie-biegunki,76,n,192
  3. https://www.izielnik.pl/blog/jakie-ziola-na-biegunke-pomoga-natychmiast