Co to jest biegunka?

Biegunka to oddawanie stolca o nadmiernie luźnej konsystencji – wodnistego, półpłynnego lub płynnego – ze zwiększoną częstotliwością, czyli minimum trzy razy dziennie. Niemniej warto zaznaczyć, że zakres częstości wypróżnień jest dla każdego indywidualny, jednak znaczna większość społeczeństwa krajów rozwiniętych wypróżnia się 1-3 razy dziennie.

Biegunka ma różne podłoża i mechanizmy. Na ich podstawie można wyróżnić:

  • biegunkę osmotyczną, która wynika z niemożności wchłonięcia nadmiernej ilości substancji zatrzymujących wodę w jelicie;
  • biegunkę zapalną, wywołaną uszkodzeniem nabłonka jelitowego, najczęściej w skutek choroby;
  • biegunkę wydzielniczą, wynikającą z silnym wydzielaniem do jelita dużych ilości soli oraz wody.

Osoby cierpiące z powodu biegunki często mają co najmniej dwa z wyżej wymienionych mechanizmów.

Istnieje wiele przyczyn powstawania biegunki. Wśród najważniejszych wyróżnia się następujące czynniki:

  • wirusy przenoszone drogą kropelkową lub znajdujące się na spożywanych produktach lub w wodzie;
  • bakterie obecne w pożywieniu lub w wodzie;
  • produkty metabolizmu bakterii – enterotoksyny – występujące m.in. w lodach;
  • antybiotykoterapia;
  • nadmierna dawka leków przeczyszczających;
  • spożycie niektórych produktów spożywczych np. mlecznych, przez osoby cierpiące na niedobór laktazy;
  • nadmierne spożycie fruktozy lub sorbitolu, najczęściej w postaci słodzików;
  • spożycie substancji toksycznych, np. trujących grzybów, alkoholu.

Osoby cierpiące z powodu biegunki często mają co najmniej dwa z wyżej wymienionych mechanizmów.

Biegunka ma różne podłoża i mechanizmy. Na ich podstawie można wyróżnić:

Najważniejszym zaleceniem w trakcie biegunki jest odpowiednia podaż płynów, której celem jest zapobieganie odwodnieniu. Należy zrezygnować z kawy, mocnej herbaty i oczywiście alkoholu, gdyż mogą one sprzyjać dalszemu odwodnieniu.

W trakcie biegunki warto komponować dietę w oparciu o poniższe produkty:

  • ryż biały lub kleik ryżowy;
  • pieczywo pszenne jasne;
  • gotowana marchew;
  • mus z jabłek lub marchewki;
  • makaron;
  • banany.
  • Produkty te są ubogie w błonnik a dodatkową zawierają pektyny, które łagodzą objawy biegunki. Należy natomiast unikać:
  • pieczywa razowego;
  • surowych owoców i warzyw;
  • płatków owsianych;
  • tłustego mleka;
  • ostrych przypraw;
  • orzechów;
  • czekolady.

Niestety biegunce bardzo często nie da się zapobiec. Niemniej istnieje kilka wskazówek, których warto przestrzegać, aby zminimalizować ryzyko jej rozwoju.

  1. Nie spożywaj potraw, na które masz nietolerancję – np. nie należy spożywać produktów mlecznych, gdy mamy niedobór laktazy;
  2. W krajach o gorącym klimacie pij tylko przegotowaną albo butelkową wodę;
  3. Zawsze myj warzywa i owoce przed spożyciem;
  4. W trakcie antybiotykoterapii stosuj produkty probiotyczne, które przywrócą prawidłowy skład i równowagę florze bakteryjnej.